az élet csodaszép • it's a wonderful life


Már csak kétszer kell felkelni hajnalban és utána valószínűleg én is így fogom gondolni. Addig ez maradjon csak az, ami: egy klasszikus karácsonyi film címe. Nagyon naprakész vagyok a film témában mostanában, mert a férjem jobbnál jobb régi mozikkal rukkol elő esténként. Zseniális ötlet, mert meglehetősen nagy rések vannak a filmművészeti jártasságomban és hasznos kezdeményezés, mivel mozizás közben nem lehet munkáról csevegni. Mostanában ez nagyonis fontos szempont. Néhány hónap leforgása alatt számos fantasztikus filmélménnyel lettünk gazdagabbak neki köszönhetően. Eddig csak olvastam róla, de most már tapasztalatból mondhatom, hogy valóban lehet RETTEGNI a Hitchcock filmeken (Szédülés/Vertigo, A hátsó ablak/Rear Window - brutálisan jók), és azt is, hogy tényleg vannak KLASSZIKUSOK (A hosszú álom/The Big Sleep, Észak-Északnyugat/North by Northwest, Casablanca). Az élet csodaszép szintén az egyik a sorban. Ha kedvet kaptok hozzá, keressetek rá, már hozzáférhető magyar szinkronnal. Előre szólok: a kortárs életérzéshez szokott nézőknek nyilván lassú, régimódi és túl pozitív. A jelenkori szuperhősök ragyogásától hunyorgóknak viszont szívmelengető élmény lesz EMBEREKKEL találkozni a filmben. Ezeken túl van még benne egy érdekes felvetés: milyen lenne az élet, ha nem születtünk volna meg? Persze csak annyira merül el ebben a kérdésben, amennyire a karácsonyhoz és a hepiendhez szükséges. Mi pedig annyit rágódhatunk rajta a saját életünkre kivetítve, amennyit akarunk.


Van még egy film, szintén karácsonyi, kevésbé jó, de nem ez a lényeg. A címe: Shop Around the Corner. Ha megnézitek esetleg, rá fogtok jönni, hogy több furcsaság is van benne. A történet ugyanis magyar. A helyszín szintén (Andrássy út-Balta utca sarok). A szereplők nevei, a boltban látott feliratok, a stílus, minden. Fura kontraszt az amerikai színészgárdával. Annyira hihetően magyar karakterek mégis, hogy a férjemet aggodalommal töltötte el, hogy bármelyik pillanatban felbukkanhat Kabos Gyula. Huh, szerencsére nem. A főszereplő csaj lehetett volna 20-30 évvel fiatalabb, vagy inkább fényévekkel szimpatikusabb, akkor szavam nem lenne. A legkülönösebb az, hogy a huszadik perc környékétől azon gondolkodsz majd, hogy honnan ismerős a történet. Elárulom, döbbenet: ezt a filmet fényezték fel majd adták el újra A szerelem hálójában címmel (You've Got Mail - Meg Ryan, Tom Hanks). Ez az első eset, hogy a feldolgozás jobban tetszik, mint az eredeti. A férjem szerint a főszereplő csaj a ludas. Talán.


Nos, ez a bejegyzés talán kevésbé sikerült karácsonyosra. Nem akarok senkit áltatni, most még valóban nem érzem az áhítatot, csak azt, hogy fáradt vagyok. Vagy halott. De tudom, hogy ha az ünnepi előkészületek után amikor lerogyunk majd, akkor végre körül vesz a csend és elégedettek lehetünk: szép munkát végeztünk. Akkor majd megnézzük a filmet, begyújtunk a kályhába és körénk gyűlnek az angyalok. Olyan messzinek tűnik ez még, addig rengeteg munkánk van hátra. Kellemes ünnepi készülődést Nektek és ha addig nem találkoznánk, Áldott Ünnepeket kívánunk!

Az első ünnepi kiegészítőkkel elkészültem (Üdvözlőlap és kártya)






I only have to wake up early in the morning twice, and then I will probably think so, too. Until then, let it be just what it is: the title of a classic Christmas film. I'm very up-to-date in movies lately because my husband comes up with great old movies every night. It's a great idea, because my knowledge on cinema is pretty gappy and it's a useful proposal, since you can't chat about work while watching a movie. Over a few months we have been enrichened by numerous fantastic film experiences thanks to him. So far I've only read about it, but now I know from experience that you can really be TERRIFIED watching Hitchcock films (Vertigo, Rear Window - they're awfully good) and also that there really are CLASSICS (The Big Sleep, North by Northwest, Casablanca). It's a wonderful life is also one of them. If you want to watch it, you can download from the web in colour version as well. I warn you: for eyes used to contemporary bustle it is slow, old-fashioned and positive. But for those who have to squint for the blaze of modern superheroes it will be a heart-warming experience to meet PEOPLE in the film. Also, it poses an interesting question: what would life be like if we hadn't been born? Of course it only goes so deep in the question as is needed for Christmas and a happy ending. And we can ruminate about it projected on our own lives as much as we want. :-)

There is another film, also a Christmas one, but I am not mentioning it because it is particularly good. It's called Shop Around the Corner. If you watch it you will realize there are some strange things about it. Namely, the story is Hungarian. As well as the location (corner of Andrássy út and Balta utca). The characters' names, the signs in the shop, the style, everything. My husband was worried that Gyula Kabos might make an appearance in it. Luckily not. The main character could have been 20-30 years younger, or lightyears more sympathetic, but that's not the point. The strangest is that about 20 minutes into the film, you'll start wondering why the story is so familiar. I'll tell you, it's astounding: they polished and re-sold this movie with the title You've Got Mail.

Well maybe this entry didn't turn out so Christmas-y. I don't want to lead anyone on, I really don't feel the spirit yet, just that I am tired. But I know that if we collapse after the holiday preparations, then we will finally be surrounded by silence and we can look back on this year with satisfaction. Then we'll watch the movie, light a fire in the stove, and the angels will gather around us. We still have lots of work to do until then. Happy holiday preparations to You and if we don't meet until then, we wish you Blessed Holidays!

Well, I our Christmas design is ready yet (Chritmas card and gift tag):